Dacă la începutul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) am scris 10 recomandări, acum a venit timpul să închei cu 10 lucruri care mi-au plăcut și pentru care sunt recunoscătoare.
- FITS nu este doar despre teatru. Muzică, dans, carnaval, conferințe, evenimente în aer liber – toate au făcut parte din frumusețea festivalului internațional.
- Conferințele FITS moderate de domnii George Banu și Octavian Saiu – am scris aici.
- „La Cantiga de la Serena” – formația din Sudul Italiei ne-a în(cântat) cu muzica mediteraneeană antică în trei spații diferite și deosebite: Biserica şi Mănăstirea Franciscană, Biserica Ursulinelor (aici am fost și a fost de vis) și Sinagoga.
- Jesus Carmona: considerat cel mai bun dansator de flamenco la ora actuală – am scris aici.
- „Grădina Paradisului” – pentru spiritualitatea emanată în mod spectacular – am scris aici.
- „FAUST” – mi s-a părut potrivit să închei festivalul cu o experiență teatrală care se joacă sold-out de 15 ani.
- „Labirintul luminilor”- unde fiecare își alege propriul drum, chiar și în lumea magiei. Personajul care a întâmpinat publicul a fost interpretat de Alexandru Cirneala, un actor român stabilit în Germania.
- „Catedrala Cuvintele Cuvântului- cultura duhovnicească a rostirii” – părintele Constantin Necula ne-a vorbit relaxat, de la suflet la suflet, despre importanța logosului și nu numai.
- Înlocuirea spectacolului de artificii cu drone. Am apreciat acest lucru încă de la conferința de presă (2 iunie 2022) când domnul Constantin Chiriac a precizat că artificiile duc la dispariția multor animale. Astfel, s-a născut o nouă formă pentru deschiderea și închiderea festivalului, cu ajutorul a 250 de drone împreună cu lasere. Spectacolul a fost completat de „Rapsodia română nr. 1” de George Enescu (înregistrarea istorică din 1978) și „Odă bucuriei” de Ludwig van Beethoven, sub bagheta maestrului Sergiu Celibidache.
- Sibiu – pentru cum își păstrează frumusețea simplă pe durata unui festival dinamic.
Am participat la peste 20 de evenimente, indoor și outdoor, timp de 5 zile. Mi-am umplut sufletul și mintea de informații frumoase și utile (pentru teza de doctorat și nu numai) și am avut parte de surprize plăcute din partea unor oameni. M-a emoționat autograful primit de la domnul Banu, pe care l-am descoperit acum câțiva ani și care m-a ajutat mult. Tot acum câțiva ani l-am descoperit și pe Octavian Saiu care tocmai și-a lansat cartea „Arta de a fi spectator”, un subiect de interes academic pentru mine. Toate aspectele enumerate în articol au contribuit la un #FITS2022 de poveste care și-a îndeplinit tema anului: Frumusețe – #gasesteFrumusete. Mulțumesc.