10 pentru FITS 2022 – II

Dacă la începutul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) am scris 10 recomandări, acum a venit timpul să închei cu 10 lucruri care mi-au plăcut și pentru care sunt recunoscătoare.

  1. FITS nu este doar despre teatru. Muzică, dans, carnaval, conferințe, evenimente în aer liber – toate au făcut parte din frumusețea festivalului internațional.
  2. Conferințele FITS moderate de domnii George Banu și Octavian Saiu – am scris aici.
  3. „La Cantiga de la Serena” – formația din Sudul Italiei ne-a în(cântat) cu muzica mediteraneeană antică în trei spații diferite și deosebite: Biserica şi Mănăstirea Franciscană, Biserica Ursulinelor (aici am fost și a fost de vis) și Sinagoga.
  4. Jesus Carmona: considerat cel mai bun dansator de flamenco la ora actuală – am scris aici.
  5. „Grădina Paradisului” – pentru spiritualitatea emanată în mod spectacular – am scris aici.
  6. „FAUST” – mi s-a părut potrivit să închei festivalul cu o experiență teatrală care se joacă sold-out de 15 ani.
  7. „Labirintul luminilor”- unde fiecare își alege propriul drum, chiar și în lumea magiei. Personajul care a întâmpinat publicul a fost interpretat de Alexandru Cirneala, un actor român stabilit în Germania.
  8. „Catedrala Cuvintele Cuvântului- cultura duhovnicească a rostirii” – părintele Constantin Necula ne-a vorbit relaxat, de la suflet la suflet, despre importanța logosului și nu numai.
  9. Înlocuirea spectacolului de artificii cu drone. Am apreciat acest lucru încă de la conferința de presă (2 iunie 2022) când domnul Constantin Chiriac a precizat că artificiile duc la dispariția multor animale. Astfel, s-a născut o nouă formă pentru deschiderea și închiderea festivalului, cu ajutorul a 250 de drone împreună cu lasere. Spectacolul a fost completat de „Rapsodia română nr. 1” de George Enescu (înregistrarea istorică din 1978) și „Odă bucuriei” de Ludwig van Beethoven, sub bagheta maestrului Sergiu Celibidache.
  10. Sibiu – pentru cum își păstrează frumusețea simplă pe durata unui festival dinamic.

Am participat la peste 20 de evenimente, indoor și outdoor, timp de 5 zile. Mi-am umplut sufletul și mintea de informații frumoase și utile (pentru teza de doctorat și nu numai) și am avut parte de surprize plăcute din partea unor oameni. M-a emoționat autograful primit de la domnul Banu, pe care l-am descoperit acum câțiva ani și care m-a ajutat mult. Tot acum câțiva ani l-am descoperit și pe Octavian Saiu care tocmai și-a lansat cartea „Arta de a fi spectator”, un subiect de interes academic pentru mine. Toate aspectele enumerate în articol au contribuit la un #FITS2022 de poveste care și-a îndeplinit tema anului: Frumusețe – #gasesteFrumusete. Mulțumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.