Anul acesta sunt invitată să găsesc Frumusețea la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, fapt ce mă copleșește și pentru care sunt profund recunoscătoare. Fiecare ediție se desfășoară sub o anumită temă. În 2022, tema este Frumusețea și hashtag-ul oficial al festivalului este #gasesteFrumusete. Frumusețea este în noi și în jurul nostru, frumusețea este o alegere și în fiecare zi putem găsi motive pentru a simți frumusețea sau pentru a o vedea. Sunt nenumărate aspecte în care o regăsesc, însă, în cazul de față, FITS este (și) frumusețe.
M-am uitat pe programul festivalului și sunt foarte multe evenimente indoor și outdoor, atât gratuite, cât și cu plată. Apreciez faptul că festivalul își continuă forma hibridă, astfel că anumite spectacole pot fi urmărite prin bilet unic sau abonament online. Am selectat 10 evenimente care mi-au atras atenția și care consider că merită văzute, chiar dacă personal nu voi participa la toate.
- Inimă și alte preparate din carne – menționez din start că Radu Afrim este regizorul meu favorit. În acest spectacol face echipă cu scenografa Irina Moscu (au mai multe colaborări) și cu o echipă de actori talentați ai Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Spectacolele regizate de Radu Afrim sunt pline de emoție și provocatoare.
- Sufletul Portugaliei – muzica portugheză are talentul de a ne plimba pe coasta de vest a Portugaliei, la apus, alături de oameni cu poftă de viață.
- Cabaret – la fel ca la Radu Afrim, simt să precizez că Răzvan Mazilu este regizorul meu preferat de teatru muzical (anul acesta primește premiul pentru dezvoltarea spectacolului de muzical în România – UNITER 2022). Cabaret este un spectacol plin de culoare, care te invită în Berlinul decadent al anilor ’30.
- Opera de trei parale – al doilea spectacol semnat de Răzvan Mazilu este prezent la FITS, deci putem spune că suntem deja răsfățați cu talentul său 2 zile la rând. Am văzut spectacolul pe 1 mai la Teatrul Excelsior și rar mi-a fost dat să zic: „abia aștept să-l revăd”. M-a fascinat complet, însă mi-au plăcut enorm Lucian Ionescu, Dan Pughineanu și Mihai Mitrea.
- Puterea creației – deși până acum am pus accent pe spectacole din România, în mod categoric nu sunt de evitat nici cele din străinătate, cum este „Puterea creației” regizat de Sasha Waltz (anul acesta primește o stea pe Aleea Celebrităților).
- Concert biografic – Mediul muzical al lui Bruckenthal – biografia lui Samuel von Brukenthal ne va fi cântată în Biserica Evanghelică din Cisnadioara (monument istoric construit în 1764).
- Clara Haskil, Preludiu și Fugă – Laetitia Casta și Isil Bengi ne vor încânta cu un spectacol în limba franceză despre pianista Clara Haskil.
- Rafinamentul salonului de ceai – cred că este o ocazie foarte rară să vedem producții din alte culturi, mai ales din Asia, timp de 1h.
- N-o lăsa să cadă! – un spectacol de circ contemporan care reunește Elveția, Chile și Argentina, în Piața Habermann. Interesant de văzut cum circul poate fi minimalist.
- FAUST – de 15 ani se joacă sold out la FITS, astfel că nu mai este nimic de adăugat.
Ne vedem la FITS!