„DEWAERE – DE VRAI” cu Vlad Ivanov

În programul Undercloud 2022 (ediția a XV-a) am văzut numele lui Vlad Ivanov și fără să stau pe gânduri am decis să merg la „Dewaere – de vrai”. Un spectacol – lectură completat de secvențe video și muzică, în care este redat actorul francez Patrick Dewaere (1947 – 1982).

Într-o atmosferă intimă, în sala „Iosif Naghiu” a Teatrului Dramaturgilor Români, Vlad Ivanov ne-a încântat cu povestea actorului șoptind din când în când replici în franceză, la un pahar de vin roșu (era suc de struguri). În ciuda personajelor negative pe care le interpretează în filme (de văzut „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și „Un pas în urma serafimilor”), de data aceasta m-a hipnotizat prin starea de prezență în transmiterea emoțiilor unui Patrick Dewaere plecat mult prea devreme.

Timp de 2h am văzut un Patrick Dewaere tânăr și neliniștit. Un Patrick Dewaere care a fost un copil fără copilărie, care a devenit mai întâi victimă a faimei și ulterior a depresiei. Versatil în rolurile sale, nominalizat de 5 ori la premiul Cesar pentru categoria „cel mai bun actor”, a colaborat cu Gerard Depardieu, Bertrand Blier, Francoise Hardy și alții. Din păcate, el rămâne astăzi mult prea puțin cunoscut inclusiv pentru francezi, deși se realizează documentare și melodii în amintirea sa.

Mi-a plăcut mult acest tip de spectacol-lectură, pentru că uneori am nevoie să ascult și să simt o poveste fără prea mult dinamism pe scenă, pentru că îmi place mult Vlad Ivanov și nu pierd ocazia să-i urmăresc spectacolele și filmele, pentru că povestea de viață este atât de emoționantă încât te îndeamnă la recunoștința față de viață.

„Dewaere – de vrai”

Remember Patrick Dewaere

One man show cu muzică originală şi inserturi multimedia

CU: Vlad Ivanov

Mărturii despre Patrick Dewaere (video): George Mihăiță

Sound-design live: Alin Zăbrăuţeanu

Concept, text & visuals: Radu Rădescu

One thought on “„DEWAERE – DE VRAI” cu Vlad Ivanov

Leave a Reply

Your email address will not be published.