10 recomandări pentru a 32-a ediție a Festivalului Național de Teatru (FNT)

Festivalul Național de Teatru are loc în perioada 5 – 13 noiembrie 2022 sub conceptul Granițe fragile. Istorii fluide. Un concept care poate fi interpretat atât la nivel macro, cât și micro, după cum reiese și din mesajul transmis pe site-ul oficial:

„Secțiunea Granițe fragile propune observarea unor estetici hibride: am fost atenți la interferențe cu alte genuri, la integrarea tehnologiilor, la hibriditatea teritoriilor estetice, dar și la artiști și artiste ale căror poetici se relevă ca fiind dinamice și coagulează direcții curajoase.

Istorii fluide grupează spectacole care revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul, recitesc istorii colective și de familie din perspective subiective, chestionează episoade controversate din istoria oficială.”

Am selectat 10 spectacole din programul FNT, care mi-au atras atenția sau pe care le-am văzut și le recomand:

  1. câine cu om.câine fără om – mi-am dorit mult să văd acest spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, pentru că regia, video și universul sonor îi aparțin lui Radu Afrim, regizorul meu favorit.
  2. Partea 1. Iubirea – pentru încă o abordare a iubirii, temă abordată de secole.
  3. Părinți și copii – un spectacol nou și plăcut, dar profund în același timp, pentru copii mari. Chiar dacă nu ajungeți în FNT la el, puteți să-l vedeți pe 18 și 19 noiembrie la TNB. Urmăriți-l pe site-ul TNB aici.
  4. Vrabia – redă dezvoltarea unei fete într-un oraș industrial din România postcomunistă, în patru etape: copilărie, adolescență, tinerețe și maturitate. Textul și regia sunt semnate de Leta Popescu.
  5. Medeea. Furie – l-aș viziona din curiozitate pentru reinterpretarea mitului antic al Medeei fiind parte din secțiunea ISTORII FLUIDE. Micro-istorii. Familii scindate.
  6. Tatăl – de văzut. Un spectacol profund, emoționant, plin de lecții, în care domnul Victor Rebengiuc interpretează un personaj vulnerabil cu care nu știm când ne putem întâlni.
  7. Cabaret – regia, costumele și coregrafia sunt semnate de maestrul musicalului din România: Răzvan Mazilu.
  8. Pescărușul – am scris despre el aici.
  9. Macbett – de data aceasta este vorba despre Macbett-ul lui Eugène Ionesco, în regia domnului Silviu Purcărete.
  10. Antonin Artaud. Familia CENCI – acest spectacol este al cincilea proiect la Teatrul Național Iași semnat de regizorul Silviu Purcărete și avem ocazia să-l vedem în București, unde va încheia FNT 2022.
foto: Andrei Gindac
foto: Andrei Gindac – spectacolul „Cabaret” la Teatrul Odeon

 

Biletele pot fi achiziționate online și fizic astfel:

https://www.mystage.ro/fnt și de la casa de bilete centralizată a TNB – pentru spectacolele care se joacă la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Nottara, Teatrul Apropo, unteatru și Centrul Național al Dansului București.

https://www.eventim.ro/ro/artist/festivalul-national-de-teatru-1097/profile.html și www.blt.ro – și de la casele de bilete ale teatrului: Sala „Liviu Ciulei” (Izvor) și Sala „Toma Caragiu” (Icoanei) – pentru spectacolele care se joacă la Teatrul Bulandra București.

http://bilete.teatrul-odeon.ro/alege-spectacol și de la casa de bilete a teatrului Odeon – pentru spectacolele care se joacă la Teatrul Odeon București.

https://bilet.ro/eveniment/millennial-histoy-to-get-where-we-are-coming-from-10413 și de la casa de bilete a teatrului Excelsior – pentru cele două reprezentații ale spectacolului Millennial History (Resonate Productions Olanda) din data de 5 noiembrie, ora 17.00 și 20.00 care se joacă la Teatrul Excelsior.

 

Ne vedem la FNT!

Leave a Reply

Your email address will not be published.