Abia așteptam să se joace și în București spectacolul-lectură „Laika și văzduhul”, pentru că Vlad Ivanov joacă în extrem de puține spectacole și este un actor care îmi place enorm. La fel ca la „Dewaere – de vrai”, spectacolul-lectură este unul atipic, completat de muzică și proiecții video și de multe emoții, chiar lacrimi.
Laika înseamnă „lătrătoarea”, „cea care latră” în rusă și a primit mai multe nume până la acesta. A fost primul câine lansat în spațiu și fără cale de întoarcere. Pe scurt, a reprezentat o ambiție a URSS în competiție cu SUA și foarte multe animale au suferit în această cursă spațială.
Vlad Ivanov îi interpretează pe inginerul Koroliov și cățelușa Laika și relatează fapte, emoții, istorie. Nu ne-a menajat sentimentele și recunosc că deși îmi doream să vin la acest spectacol pentru el, am avut un gol în stomac când am văzut anunțul pentru București. M-am gândit la cât de speriată o fi fost Laika – avea 3 ani – când a pornit spre văzduh, spre necunoscut și cât de inumani au fost cei care au decis soarta ei, cât de mult oamenii, animalele, natura au avut de suferit în urma unor jocuri de putere de-a lungul timpului.
Datorită acestui eveniment Radu Rădescu ne amintește că animalele sunt suflete care la rândul lor au nevoie de afecțiune, atenție și iubire și nu subiecți de experimentare pentru orgoliul omenesc. Nu ne lasă să uităm istoria. O istorie care adesea este urâtă, dură și din care pare că noi, oamenii, nu am învățat nimic. Nici nu cred că istoria e frumoasă, însă, așa cum spunea Nicolae Iorga „Un popor care nu-și cunoaște trecutul e condamnat să-l repete.”
Mergeți la spectacolul – lectură „Laika și văzduhul” pentru o lecție de istorie și emoție, pentru o interpretare care devine la un moment dat sfâșietoare și pentru un alt tip de spectacol care nu se joacă des.
LAIKA ȘI VĂZDUHUL
Spectacol cu muzică originală live și proiecții video
Vlad Ivanov – actor
Alin Zăbrăuțeanu – live sound-design
Radu Rădescu – concept, scenariu original, visuals, light design
Durată: 90 min.