Conferințele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS 2022)

Timp de 4 zile consecutive, după cafeaua de dimineață, am participat la conferințele FITS moderate de domnii George Banu și Octavian Saiu. Acestea sunt o ocazie extraordinară de a întâlni mari personalități din domeniul artistic și nu numai, atât din țară, cât și din străinătate. Deși „conferință” sună precum o ședință foarte formală, în cazul FITS fiecare dintre ele a avut un caracter aparte și nu pot fi comparate, iar atmosfera a fost una relaxată și de bun simț.

Am selectat câteva idei asupra cărora am reflectat și după încheierea festivalului:

Domnul George Banu, cunoscut teatrolog stabilit în Paris, și-a prezentat cele două cărți „Povestirile lui Horatio” și „Obiecte pierdute” în dialog cu Matei Vișniec. Într-un timp scurt, domnul Banu ne-a predat o lecție de istorie a teatrului european punctând faptul că „Teatrul devine un act al prezentului, însă nu toate spectacolele au capacitatea de perenitate”. Simt o recunoștință profundă pentru că am avut ocazia să-l ascult pe domnul Banu în acest festival, pentru că mi-am dorit enorm să îl întâlnesc față în față.

Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru, a purtat o conversație încântătoare cu regizorul Silviu Purcărete, pentru care sala a fost plină de priviri curioase și admirative. Regizorul sublinia că „Faust” se joacă după traducerea lui Ștefan Augustin Doinaș (a tradus mari autori ai lumii) și nu direct după Goethe. Astfel, traducerea a devenit un subiect important în discuție, dat fiind că „fenomenul traducerii și adaptării și a capta esența textului, cu congenialitatea și genialitatea traducătorului – adaptate în regie – arată ce se poate face pe scenă” și „uneori traducerile ne dau șansa să descoperim originalul sau sunt și mai puternice.” (O. Saiu)

Matei Vișniec ne-a împărtășit că un regizor japonez i-a spus „și eșecul este fructul eforturilor noastre”, în timp ce Laetitia Casta a pus accent pe muncă și efort susținut, în dialogul cu Octavian Saiu.

Foto: Ovidiu Matiu
Foto: Ovidiu Matiu

O surpriză minunată a fost conferința din ultima zi: George Banu în dialog cu Alessandro Serra și Botond Nagy despre Macbeth si exercițiul puterii la Shakespeare. Ambii au regizat „Macbeth”, primul sub titlul „Macbettu”, în limba sardă, la Sardegna Teatro and Compagnia Teatropersona, iar al doilea a păstrat numele „Macbeth”, în cadrul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Am menționat la început că a fost o surpriză această conferință pentru că artistul italian ne-a împărtășit o altă perspectivă vizavi de Shakespeare și astfel mi-a influențat modul în care mă voi raporta de acum înainte la dramaturgul englez. De asemenea,  am rezonat cu orientarea lui către simbolism, mituri și arhetipuri. Mai jos câteva idei transmise de Alessandro Serra:

Măreția lui Shakespeare este că te face să iubești un monstru și asta e catarhic.”

Teatrul este doar arhaic, de aceea el încă există. Rolul său este să creeze mituri. Dacă  folosim cinematograful pe perete, el nu este teatru, este cinema. Poate fi minunat, dar nu este teatru, pentru că spectatorul nu își imaginează.”

Un text are multe niveluri. … Depășim dimensiunea narativă și ajungem la cea metafizică. Mulți nu citim textul și vedem în scenă reprezentări false ale exteriorului shakesperian.”

Teatrele sunt pline de spectatori, pentru că oricum ar fi există arhetipuri, există un ritual, chiar dacă este modern. Mă îndepărtez de modern ca să întorc o oglindă de contemporaneitate.”

Foto: Dragoș Dumitru

Închei cu Excelența Sa, Doamna Laurence AUER, Ambasadoarea Franței în România care a remarcat că „toată lumea vorbește despre cultură, dar înainte trebuie să vorbim despre educație”, subiect asupra căruia se poartă nenumărate discuții în spațiul public și privat, dar a cărui dezvoltare pare să nu aibă loc.

Conferințele speciale la care am participat în perioada 30 iunie – 3 iulie 2022 au fost:

  1. Octavian Saiu în dialog cu Silviu Purcărete
  2. George Banu, Povestirile lui Horatio
  3. George Banu în dialog cu Simona Modreanu și Matei Vișniec
  4. Octavian Saiu în dialog cu Laetitia Casta
  5. Conferință de presă – Partea I, invitați:

Excelența Sa, Doamna Laurence AUER, Ambasadoarea Franței în România

Domnul Julien Chiappone Lucchesi, Director, Institutul Francez din România

Partea a II-a, invitați:

Doamna Mathilde ALTARAZ – Jean-Claude Gallotta Company

Doamna Gilda Lazăr, directoare JTI Romania

  1. Octavian Saiu în dialog cu Götz Teutsch
  2. Catedrală Cuvintele Cuvântului- cultura duhovnicească a rostirii – Părintele Constantin Necula
  3. George Banu în dialog cu Alessandro Serra și Botond Nagy
  4. Octavian Saiu – Arta de a fi spectator și Phèdre.

Consider că atunci când ai plecat cu informații noi, utile și ți-ai schimbat anumite gânduri, întâlnirile respective și-au realizat scopul, iar festivalul și-a îndeplinit tema de anul acesta: Frumusețe (#gasesteFrumusete).

Mulțumesc, FITS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.