Jesus Carmona: flamenco, artă, energie

Jesus Carmona Moreno este unul dintre cei mai buni dansatori de flamenco la ora actuală. Întâlnirea lui cu acest stil de dans s-a petrecut în urmă cu 30 ani și de-a lungul timpului a făcut parte din echipa Baletului Național al Spaniei, unde a ajuns prim-balerin și a colaborat cu numeroase companii de dans și cu mulți artiști. Astăzi, el are propria sa companie, Jesus Carmona Dance Company.

L-am descoperit în social media și mi-a părut rău că nu l-am văzut în 2019, când a fost invitat, tot în cadrul FITS, cu două spectacole: „Destination Flamenco” şi „Impetu’s”. Anul acesta a venit cu „El Salto”, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, unde am avut ocazia să-l văd.

El preciza că „flamenco e spaniol, dar nu mai e numai al Spaniei” și am avut surpriza să observ acest lucru încă de la începutul spectacolului, când șase bărbați au debutat cu dansul dervișilor rotitori, cunoscut și ca dansul cosmic sau dansul sufit (am mai văzut acest dans și la „Grădina Paradisului”). Prin această formă de meditație activă sufletul se eliberează de corp și implicit de ego și dorințele materiale.

„El Salto” evidențiază un Jesus Carmona plin de grație, forță și emoție, pus față în față cu provocările vieții de dansator. Acesta caută să le demonstreze celor din jur valoarea sa artistică. Se încarcă cu fiecare privire dezaprobatoare, de parcă și-ar pune încă un lanț și încă un lanț devenind prizonier al propriilor gânduri din care nu mai iese, nu mai sare. Însă, în tot acest vertij al vieții, asemeni flamencoului, nu există frică. Există doar „tot înainte” și prin multă muncă lanțurile cad pe rând. Completat de un joc de lumini extraordinar, spectacolul subliniază binele în opoziție cu răul în evoluția nu doar a artistului, ci și a omului de zi cu zi.

Mi-a plăcut viziunea lui Jesus Carmona și m-am bucurat să-l văd dansând. Mă repet cu faptul că este de o grație excepțională, motiv pentru care îmi doresc să-l revăd. Cu toate acestea, personal nu pot încadra spectacolul la „perfect”, pentru că, din nefericire, sincronizarea dansatorilor nu a fost reușită, iar muzica a adus a răcnet, departe un flamenco emoționant.

Foto: Sebastian Marcovici
Foto: Sebastian Marcovici

Mai sus!

Jesus Carmona Dance Company

SEZONUL SPANIOL

Regia: Jesús Carmona

Dansatori: Jesús Carmona, Rubén Puertas , Daniel Arencibia, Borja Cortés, Joan Fenollar, José Viñas, Juan Bravo

Muzicieni: Juan Requena, José Valencia, Manu Masaedo

Echipa tehnică: Oscar Gómez de los Reyes, Rafel Pipio, Lola Alonso, MarioFernández

Director turneu: Eva Marcelo

Responsabil rezervări: Sara Cañizares

Co-producție: DANZAOR CARMONA SLU, SADLERS´WELLS, BIENAL FLAMENCO SEVILLA, CENTRO COREOGRÁFICO CANAL, cu sprijinul: Comunidad de Madrid, Agencia Andaluza de Instituciones Culturales, INAEM

One thought on “Jesus Carmona: flamenco, artă, energie

Leave a Reply

Your email address will not be published.