… atunci ar fi despre dezumanizare. Spectacolele regizate de Eugen Jebeleanu nu sunt deloc ușoare. Sunt grele, crude și foarte intime, iar la final rămâi cu un gust amar, deci în mod cert nu mergi la ele ca să râzi și să pleci cu o stare euforică. După ce l-am văzut pe Niko Becker în „Pescărușul”, mi-am dorit să-l văd și în alte spectacole. În cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) am avut ocazia să merg la spectacolul „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire” (Katzelmacher. Wenn das mit der Liebe nicht wär’) care s-a jucat la Fabrica de Cultură.
Pe scurt, spectacolul urmărește viața imigrantului grec, Jorgos, care visează la un trai mai bun, într-o suburbie germană. Prezența sa îi perturbă pe cei din comunitate care își manifestă xenofobia în cel mai umilitor mod cu putință. La bază, subiectul nu este nou, iar povestea imigranților în Europa persistă de zeci de ani și se completează cu altele din spectacol: comportamentul față de femei, ipocrizia, omul care visează să se remarce pe marile scene ale lumii, supunerea vizavi de convențiile sociale și altele. În ciuda acestor situații, tinerii din povestea actuală merg la Biserică, în noaptea de înviere, și în timp ce rostesc rugăciuni, ei hotărăsc soarta muncitorului grec. Lumânările aprinse în întuneric, opoziția bine – rău, ceara care se topește pe măsură ce planul este pus la punct – toate contribuie la o scenă extrem de puternică vizual și emoțional, motiv pentru care am căutat fotografia care reprezintă momentul.
În cele din urmă, precum o flacară ce arde în bătaia vântului, Jorgos arde și se stinge radical, dar nu rămâne prea mult timp singur. După ce primește un pic de alinare – doar un pic – apare iubita sa, Marie, care îl ține în brațe cerșind un gest de iubire din partea lui (imaginea pare desprinsă dintr-o operă renascentistă), însă el nu reacționează. Dacă n-ar fi vorba despre iubire, atunci ar fi vorba despre nevoia ei? Sau despre dezumanizarea care stinge orice lumină a vieții? Sau despre cât de firav este sufletul nostru în fața celor ostili? Sau?
La finalul unui spectacol greu de îndurat rămân întrebări și tristeți în legătură cu ce s-a petrecut și încă se petrece în jurul nostru, cu faptul că istoria se repetă și cu frustrarea personală că oamenii aleg frica și ura în locul iubirii.
Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire de Rainer Werner Fassbinder
Teatrul German de Stat Timișoara
Regie: Eugen Jebeleanu (a.G.)
Asistență de dramaturgie: Yann Verburgh (a.G.)
Asistență de regie: Anastasia Drăgoi (a. G.)
Decoruri și costume: Velica Panduru (a.G.)
Asistență de scenografie: Sabina Reus (a.G)
Video Design: Marius Panduru (a.G.)
Sound Design: Alex Halka (a.G.)
Foto-Video: Ovidiu Zimcea
Machiaj: Bojita Ilici
Construcție decor: Tukuma Works
Regie tehnică: Costinel Stănescu, Adrian Georgesc
Distribuția:
Helga: Isa Berger
Gunda: Silvia Török
Elisabeth: Daniela Török
Marie: Olga Török
Ingrid: Oana Vidoni
Paul: Harald Weisz
Jorgos: Niko Becker
Bruno: Rareș Hontzu
Erich: Alexandru Mihăescu
Franz: Radu Brănici