10 pentru FITS 2024

Fiind o perioadă extrem de aglomerată, am selectat pe ultima sută de metri 10 spectacole pentru FITS 2024, așa cum am făcut și în anii anteriori (2022 & 2023), însă fără comentariile mele (doar la 3 și 7 îmi aparțin):

 

  1. Not Once. Instalație gândită și realizată de artistul emblematic Jan Fabre în colaborare cu legendarul Mikhail Baryshnikov și alături de Phil Griffin. Are loc zilnic, pe toată durata festivalului.
  2. Trezirea. Un spectacol despre multele căderi și multele treziri, dedicat tuturor celor care au adormit și apoi s-au trezit. Dar și celor care încă nu s-au deșteptat.
  3. Gospel și grație. Unul dintre cele mai importante coruri de gospel din Regatul Unit și SUA va cânta de 3 ori la FITS 2024. 
  4. Frida Kahlo. Un portret coregrafic dedicat uneia dintre marile figuri ale artei universale.
  5. Rohee. Un spectacol care face o punte între tradiție și tehnologia modernă, pentru a livra o experiență memorabilă.
  6. Eterna reîntoarcere. Un spectacol care celebrează nu doar expresivitatea nemuritoare a folclorului, ci și forța muzicii de a ne face pe toți frații unei singure lumi.
  7. Hedwig and the Angry Inch. Musai de văzut, indiferent de distribuție. Răzvan Mazilu iar a făcut magie. Sper doar ca sala aleasă să fie potrivită pentru acest spectacol. 
  8. Carpații ca niște pete pe pielea mea. “Spectacolul se bazează pe o abordare antropologică: oamenii și peisajul se modelează reciproc și provoacă schimbări reciproce.” – FALTER
  9. ANGELA (o buclă în timp). Un spectacol îndrăzneț și experimental care, pornind de la viața unei femei, ilustrează o panoramă universală a sufletului uman.
  10. Îngeri și demoni. Lucrările incluse în programul concertului sunt piese pentru voce şi orgă din creaţia compozitorilor G. F. Händel, R. Wagner, F. Poulenc şi în special Louis Vierne. Muzica este inspirată de rugăciune, dar și de creaturile mitice ce ornează fațada catedralei Notre-Dame.

De asemenea, eu vă aștept și la conferințele speciale care au loc zilnic. Se pare că în acest an sunt mult mai multe față de anii precedenți și invitații sunt foarte faini.

Tema acestei ediții este Prietenie, însoțit de #PrieteniPeViata, pentru că odată ce ai ajuns la FITS trăiești cu sentimentul că „Eu și FITS suntem prieteni pe viață!”

Foto: https://sibfest.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.