Fii #ParteDinMiracol la #FITS30

Miracol. Un cuvânt atât de simplu, dar atât de frumos și profund. Despre asta este și Festivalul Internațional de la Sibiu (FITS), despre miracolul continuării timp de 30 de ediții. Trei decenii Sibiul a fost transformat și oamenii încântați de teatru și artele spectacolului. Cu ocazia acestei ediții aniversare (23 iunie – 2 iulie 2023), festivalul a pregătit peste 800 de evenimente pentru toate categoriile de public, atât indoor, cât și outdoor, dar și online. Astfel ai posibilitatea să fii și tu #ParteDinMiracol la această ediție aniversară.

Pentru că sunt foarte multe evenimente care mi-au atras atenția, gratuite și cu plată, am făcut o selecție de 10, la fel ca anul anterior și sper să ajung măcar la o parte din acestea:

Seaside Stories – pare că vara nu mai vine, însă marea vine la Sibiu, în regia lui Radu Afrim – care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Mai mult, spectacolul are patru nominalizări la UNITER la: cel mai bun spectacol, cea mai bună actriță în rol secundar, cel mai bun actor în rol secundar și cel mai bun Debut.

Jocuri, vorbe, greieri… – cu siguranță, pentru prietenii festivalului / teatrului, domnul Constantin Chiriac este o figură recognoscibilă. Îl vedem în videoclipurile de pe pagina de Facebook a festivalului sau îl auzim recitând o poezie în timpul unei conferințe la FITS. De data aceasta avem ocazia să-l vedem jucând într-un spectacol regizat de domnul Silviu Purcărete și un decor semnat Dragoş Buhagiar.

Miracolul flamenco – flamenco, acel dans serios, dar sensibil, senzual, dar riguros. Te deconectează de la zgomotul de afară și te trimite în Andaluzia. Anul trecut m-am bucurat enorm să-l văd dansând pe Jesus Carmona și mă bucur că acest stil de dans este nelipsit și anul acesta.

UK Gospel Choir Show – magia festivalului este că poți trece cu ușurință de la un eveniment cultural la altul. Dacă anterior scriam despre flamenco, acum îți recomand să te bucuri de miracolul muzicii gospel. Și nu oricum, ci de un grup atipic de gospel din Marea Britanie.

Mult zgomot pentru jazz – trecem la jazz, dar direct din Suedia. Ceea ce n-am specificat anterior e că aceste concerte minunate se țin în biserici vechi de sute de ani. O experiență care chiar m-a făcut să mă simt parte dintr-un miracol a fost când am ascultat muzică mediteraneeană antică în Biserica Ursulinelor.

FAUST: tribut – da, știm, Faust al dl. Purcărete este musai de văzut. Însă ce ar fi dacă am vedea un altfel de Faust și anume un Faust al teatrului Noh! În mod cert este o experiență de care nu ai parte des.

Macbeth/ O căsnicie de pomină – tot în cadrul subiectelor clasice, dar diferite este tragedia shakespeariană. Spectacolul sosește chiar din Istanbul, unde se joacă de 7 ani.

Complici în jonglerii – la final de zi, poate vrei să vezi câteva jonglerii în Piața Habermann. Atmosfera e una minunată, mai ales când atâția oameni se bucură precum niște copii de ceea ce văd.

Părinții mei – un alt aspect de apreciat la FITS este prezența anuală a secțiunii Festivalul Universităților. Publicul este invitat să vizioneze spectacolele tinerilor studenți, iar „Părinții mei” pare că tratează un subiect de actualitate.

Ultima cină – un spectaol pe care l-aș viziona din curiozitatea pentru cunoscutul Milo Rau și mai puțin pentru prezentare. Fără o legătură cu subiectul spectacolului, Milo Rau a scris și a regizat piese referitoare la condamnarea și excuția soțiilor Ceaușescu: The Last Hour of Elena and Nicolae Ceausescu sau Ultimele ore ale lui Ceaușescu.

Desigur, acestea sunt doar câteva recomandări, pentru că lista este una foarte lungă. Îți recomand să mergi măcar 2-3 zile la FITS pentru o atmosferă care te deconectează de la grijile cotidiene. Dacă nu te atrag spectacolele de teatru, mai sunt atâtea evenimente diferite sau în aer liber, pentru toate gusturile. Poți verifica programul aici. Fii #ParteDinMiracol la #FITS30.

Leave a Reply

Your email address will not be published.