În universul afrimian intri ca într-o sală de operație, unde știi că intervenția va fi una lungă și delicată, iar chirurgul te va opera fără anestezie. Va utiliza toate elementele pe care le are la dispoziție și vei simți cum va trece de fiecare strat protector până va ajunge la fragilitatea sufletului.
„Repetiție pentru o lume mai bună” este „un spectacol despre multe despărțiri: despărțirea dintre soți și iubiți, dintre părinți și copii, dintre o generație și alta, despărțirea de trecut, de speranțe, și, de ce nu, despărțirea chiar de viitor. Toate acestea cu o supradoză de umor.” Mihai Radu.

Paul Negrescu (Marius Manole) este personajul central al poveștii, în jurul căruia se îmbină viața și moartea prin relațiile cu cei din jurul său. Atmosfera funebră e prezentă pe parcursul spectacolului, cu un umor adesea presărat când de prietenii Slavic (Emilian Oprea) și Gelu (Ciprian Nicula), desprinși parcă din Caragiale, când de prietenul tatălui muribund, Cordoș (Emilian Mârnea). Jocul de lumini relevă trecerea de dincolo, unde tatăl (Marius Bodochi) și mama (Natalia Călin) își mărturisesc propriul adevăr. Și când crezi că este o poveste doar despre familie, cu toate neregulile ei, ți se arată că e mai mult de atât. E și despre societatea în care trăim și în care majoritatea cunoaștem un Bogdănel (Ștefan Iancu) și o Carmenuța (Crina Semciuc) cu un start în viață asigurat de cineva. În cazul de față de primărița din Gostinu (Natalia Călin).
Pe un alt plan se observă o profundă triadă feminină: Mădălina (Mirela Oprișor) – Patricia (Crina Semciuc) – Tamira (Raluca Aprodu). Fostă soție, iubită, asistentă – fiecare cu angoasele ei, cu trecutul ei, cu atașamentele ei. Deși apar fugitiv, Dinu (István Téglás) și Remi (Ștefan Iancu) rămân cu tine până la final, pentru că sunt precum acei oameni care au venit în viața ta la momentul potrivit, cu replica potrivită.
La complexitatea acestei povești de viață contribuie semnificativ universul sonor, scenografia și video mapping-ul care accentuează intensitatea emoțiilor și acțiunii timp de aproximativ 3 ore.
Fiecare revedere cu regizorul Radu Afrim este diferită, însă are un numitor comun: este o revedere cu oameni, despre oameni, pentru oameni. Am auzit spectatori plângând și râzând și am văzut spectatori care la final păreau dezorientați sau entuziasmați de actul artistic. Asemeni corbului prezent pe afiș (și nu numai), care în anumite culturi prevestește nenorociri, iar în altele este o pasăre de bun augur, avem cel puțin două perspective asupra vieții. Toți ar trebui „să repetăm” pentru această lume mai bună, să contribuim cât și cum putem la acea lume ideală despre care ori citim ori visăm.

Repetiție pentru o lume mai bună
dramatizare de Mihai Radu și Ionuț Sociu după romanul omonim de Mihai Radu
Regie: Radu Afrim
Univers sonor: Radu Afrim
Scenografie: Irina Moscu
Asistent scenografie: Mădălina Sandu
Video Mapping: Andrei Cozlac
Coregrafie: Flavia Giurgiu
Lighting design: Cristian Șimon
Asistent regie: Mădălina Ciupitu
Asistent lighting design: Miruna Croitoru
Regia tehnică: Adrian Ionescu
Pauză: nu
Distribuția
Paul Negrescu: Marius Manole
Mircea Negrescu, bătrânul pe moarte / tatăl lui Paul: Marius Bodochi
Mădălina, fosta soție a lui Paul: Mirela Oprișor
Dinu, flautistul, actualul iubit al Mădălinei: Istvan Teglas
Tamira, asistenta care îl îngrijește pe Mircea Negrescu: Raluca Aprodu
Cordoș, bărbatul fugit de la azil / prieten cu Mircea Negrescu: Emilian Mârnea
Slavic, prietenul lui Paul și partenerul lui în proiecte: Emilian Oprea
Gelu, prieten cu Paul și Slavic: Ciprian Nicula
Mama / Primărița din Gostinu: Natalia Călin
Carmenuța, nepoata primăriței / Patricia: Crina Semciuc
Bogdănel, nepotul primăriței / Cîinele: Ștefan Iancu
Mara, sora lui Paul (aflată în Australia – apariție video): Irina Movilă
Lavinia (apariție video): Cătălina Mihai