„E adevărat, E adevărat, E adevărat!” – se întâmplă la Teatrul Act

E adevărat că sunt spectacole care servesc drept lecții sau factori declanșatori în rememorarea unor experiențe personale. Astfel de experiențe sunt uneori necesare, mai ales dacă au rolul de a educa sau de a contribui la creșterea gradului de conștientizare asupra unei situații specifice. Acest lucru se întâmplă și cu spectacolul „ E adevărat, E adevărat, E adevărat!” regizat de Alexandru Mâzgăreanu la Teatrul Act, în care joacă Emilia Bebu, Mihaela Teleoacă și Florentina Țilea. Ele interpretează mai multe personaje într-un decor simplu și însoțit de elemente strict necesare, precum fundalurile de pe perete sau cufărul ce conține „dovezi”.

Piesa „E adevărat, E adevărat, E adevărat!”, montată în 2018 la Breach Theatre și aflată la prima montare în România, reia procesul din 1612 al lui Agostino Tassi pentru violul pictoriței baroce Artemisia Gentileschi. Această dramatizare captivantă împletește transcrieri judecătorești uluitoare, cu istorie, mituri, perspective contemporane pentru a arăta cât de puțin s-a schimbat societatea în ultimele patru secole. Povestea care străbate veacuri, pune în lumină o femeie remarcabilă care s-a răzbunat prin intermediul artei sale pentru a deveni una dintre cele mai de succes pictorițe.

Foto: Andrei Voinea
Foto: Andrei Voinea

Este un spectacol bine jucat, care trezește sentimente de indignare, tristețe sau – dacă cineva a trecut prin situații similare – apare somatizarea. Consider că este un spectacol necesar pentru liceeni, mai ales pentru băieți, dat fiind bullyingul pregnant în această etapă care poate dezvolta traume pe termen lung. Nu am plecat cu o stare binedispusă după acest spectacol, dar am plecat cu o stare de apreciere față de această inițiativă, de a pune în scenă un spectacol care atrage atenția atâtor subiecte: abuz fizic și emoțional, desfășurarea procesului penal, umilirea, curajul și adevărul într-o societate parcă neschimbată de atâtea secole de la subiectul spectacolului.

În cele din urmă, cred cu tărie că E adevărat, avem nevoie de teatru. E adevărat, istoria necunoscută se repetă. E adevărat, piesa rămâne aceeași, spectacolul se schimbă. În plus, e adevărat, la Teatrul Act am văzut mereu spectacole bune și foarte bune și câteva dintre acestea sunt: „Fete și băieți”, „Moș Nichifor”, „Rosto”.

E ADEVĂRAT, E ADEVĂRAT, E ADEVĂRAT!

Autor: Breach Theatre

Distribuţie: Emilia Bebu, Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea

Traducerea: Alexandru Mâzgăreanu, revizuită de Adrian Nicolae

Regizor: Alexandru Mâzgăreanu

Scenografia: Alexandra Boerescu

Muzica: Alexandru Suciu

Restricție vârstă: 16 ani

Durata:1 h 30 min (fără pauză).

Leave a Reply

Your email address will not be published.