Vasile Șirli la „Dialoguri fără mască”

Teatrul Nottara are câteva inițiative necesare în peisajul teatral din România și una dintre acestea este constă în „proiectul „Dialoguri fără mască” – o serie de întâlniri cu personalități ale vieții culturale din România, artiști, medici, scriitori, oameni care în domeniul lor au schimbat lumea.

Pe 20 martie, invitat a fost dl Vasile Șirli, compozitor renumit în teatru și în alte domenii și care a fost aproape 30 de ani director muzical la Disneyland Paris. Eu l-am descoperit prin spectacolele regizate de dl Silviu Purcărete.

Tema centrală a conversației a fost libertate. Libertatea de a lucra ce îți place, libertatea de a te desfășura în condiții precum celor de dinainte de ’90, libertatea de a reuși să rămâi tu însuți indiferent de presiuni.

Ne-a povestit cu un umor fin, cum fiecare experiență inedită a fost rezultatul unui șir de întâlniri și recomandări, cum a învățat din greșeli să fie mereu pregătit și cum susținerea familiei l-a ajutat în permanență – și nu a fost vorba de susținere materială. Însă aceste recomandări și întâlniri au venit în baza muncii sale constante și implicării nemărginite.

La finalul celor două ore, Monica Andronescu i-a pus câteva întrebări scurte, iar printre cele pe care le-am reținut sunt următoarele:

Care este cartea, întâmplarea sau omul care va schimbat viața în vreun fel?

„Un veac de singurătate”

Există un moment concret când se termină tinerețea?

Nu.

Cum ar arăta o lume fără muzică?

Astăzi ascultam puțin din Dinu Lipatti. Eu sufăr foarte mult din cauza clădirii Dinu Lipatti, pentru că mi se pare cea mai urâtă clădire a Bucureștiului pentru un om atât de frumos. Vorbesc în proporții. Arată mai rău decât prăvălia din piață. Acest om nu merită așa ceva. A fost un geniu. Dacă aveți dubii, ascultați-l. Îl ascultam astăzi și mă gândeam cum poate fi o lume de decizie insensibilă la atâta frumusețe? Te dai peste cap să-i faci casa omului aceluia, să te mândrești că ai una din referințele estetice ale lumii contemporane. Este citat peste tot. Peste tot. Toți pianiștii, indiferent de vârstă, vorbesc despre Dinu Lipatti. Casa lui ar trebui să fie o bombonică. Astăzi îl ascultam cu Concertul al treilea din Bartók cântând partea a doua care este mistică.

 

Teatrul Nottara continuă seria de întâlniri în cadrul proiectului „Dialoguri fără mască”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.