Tehnologia nu înseamnă progres. Acțiunile întreprinse de obiecte cât mai digitalizate în locul nostru, sub pretextul simplificării vieții, nu înseamnă o viață mai bună. Concepte precum industry 4.0 sau 5.0 (pentru ultimul studiile sunt încă la început) sau revoluție digitală par să scurteze timpul alocat anumitor acțiuni sau să reducă provocările vieții cotidiene. Însă până unde pot merge toate acestea? Până unde se poate simplifica viața umană? Ce mai rămâne apoi pentru aceasta? Și, mai ales, ce se întâmplă cu sufletul?
Piesa (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI este scrisă de Yael Ronen și Dimitrij Schaad și este inspirată de Yuval Noah Harari. Cartea 21 de lecții pentru secolul XXI cuprinde 21 de capitole împărțite în 5 părți: Partea I – Provocarea tehnologică: Deziluzionarea; Munca; Libertatea; Egalitatea. Partea a II-a – Provocarea politică: Comunitatea, Civilizația, Naționalismul, Religia, Imigrația. Partea a III-a – Disperarea și speranța: Terorismul, Războiul, Smerenia, Dumnezeu, Secularismul. Parte a IV-a – Adevărul: Ignoranța, Dreptatea, Post-adevărul, Științifico-fantasticul. Partea a V-a – Flexibilitatea: Educația, Sensul, Meditația.
Cele 5 părți se regăsesc în noul spectacol al Teatrului Excelsior din București într-o formă mai subtilă sau mai accentuată. Spectacolul se adresează publicului țintă al insituției: tinerilor, în special adolescenților. Acest lucru este câștigat datorită subiectului, scenografiei și video & lighting design. Cele din urmă susțin dinamica spectacolului și nu îți dai seama când trec aproape 2 ore.
Am privit spectacolul ca pe un semnal de alarmă în privința dezumanizării din pricina tehnologiei excesive. Mi-a venit în minte titlul cărții lui Viktor Frankl, „Omul în cautarea sensului vieții” și la fiecare situație nouă mă întrebam „și sufletul?” Mi se pare excelent că aceste subiect reușește să fie adresat tinerilor într-o formă care să le mențină interesul. Nu este un spectacol lung și plictisitor, dimpotrivă. Sunt replici uneori îmbrăcate în umor, alteori într-un ton grav. E minunat că regizorul Radu Nica a obținut acel echilibru.
Mergeți la „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI”, alături de cei tineri. E un subiect necesar pe scena teatrului, care ridică multe semne de întrebare și oferă răspunsuri, atât cât se poate, atât cât suntem dispuși să primim.
P. S. Îmi plac mult Oana Predescu și Alex Călin și odată cu vizionarea acestui spectacol am constatat că mi-era dor să-i văd jucând și abia aștept să-i văd și în alte producții ale teatrului Excelsior.
(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI
de Yael Ronen și Dimitrij Schaad
text inspirat de Yuval Noah Harari
Traducere: Mircea Sorin Rusu
Regie: Radu Nica
Scenografie: Theodor Cristian Niculae
Mișcare scenică: Florin Fieroiu
Video design: Andrei Cozlac
Lighting design: Traian Marin
Muzică și sound design: Adrian Piciorea
Producător: Camelia Moroianu
Distribuție:
Richard “Ricky” Martin – Mircea Alexandru Băluță
Dr. Stefan Frank – Alex Călin
Tatjana – Oana Predescu
Lana – Andreea Hristu
René – Alex Popa
Alecto – Matei Arvunescu
Durata spectacolului: 1h 50 min (fără pauză)
Recomandare: 14+
Spectacolul conține efecte speciale sonore și vizuale ce pot afecta persoanele cu fotosenzitivitate și sensibilitate cardiacă.