În perioada 27 august – 24 septembrie 2023 se desfășoară a 26a ediție a Festivalului Internațional George Enescu în București și alte orașe din țară. Evenimentul are o importanță extraordinară pe plan internațional, dar și local, dat fiind că acesta contribuie semnificativ la un turism cultural.
Sunt peste 120 de concerte, dintre care 90 în programul principal de la București, plus alte evenimente conexe. De asemenea, 62 de concerte vor fi transmise live, în regim gratuit, pe website-ul festivalului. Majoritatea concertelor vor fi disponibile publicului pentru 12 ore.
Programul festivalului conține 6 serii de concerte, toate gândite de maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului. Am făcut o scurtă selecție de concerte care mi s-au părut interesante și unde se mai găsesc bilete pe Eventim. Eventim este singurul partener oficial autorizat pentru vânzarea biletelor în cadrul festivalului Enescu.
- Seria Mari Orchestre ale Lumii – se desfășoară la Sala Palatului și au loc după ora 19:00.
Orchestra Tonhalle din Zürich – cei aproximativ 100 de muzicieni interpretează circa 50 de programe diferite în peste 100 de concerte pe sezon.
Orchestra Simfonică din Göteborg – are în program Ceaikovski, dar și Enescu – Capriciul Român.
Orchestra Operei de Stat Bavareze – programul sună promițător cu Wagner, Schumann și Mahler.
- Seria Concertelor de la Ateneu – au loc la Ateneul Român după pra 16:00.
Cameristi Della Scala – vor concerta pe 3 și 4 septembrie, însă programul este diferit și atractiv (Strauss, Beethoven, Brahms etc.)
Les Arts Florissants – ansamblu muzical baroc cu reședință la Théâtre de Caen din Caen, Franța. Organizația a fost fondată de dirijorul William Christie în 1979.
Orchestra Teatro Comunale din Bologna – Enescu, Mozart și Beethoven. Un trio excepțional.
- Seria Concertelor de la miezul nopţii – are loc în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 22:30. Această serie de concerte se desfășoară Ateneul Român.
Avi Avital, Between Worlds Ensemble și Rustavi Choir – Avi Avital este primul solist de mandolină care a fost nominalizat la premiile Grammy pentru muzică clasică.
Cameron Carpenter – programul este consistent în Bach și susținut la orgă de către artistul american Carpenter.
Xavier De Maistre – artistul francez susține un recital timp de o oră la harpă.
- Seria Enescu şi contemporanii – concertele au loc sâmbăta și duminică, de la ora 11:00, la Sala Auditorium.
Duo Harriet Krijgh violoncel și Lauma Skride pian – Enescu Nocturne et Saltarello. Însă vor fi în program și Brahms, Dvořák și Franck.
Ensemble Contempo Paris – în program sunt Enescu și Schuman, cu Cvintetul cu pian.
Vocalise Ensemble – 4 artiști s-au unit pentru pasiunea lor comună pentru muzica de cameră, dragostea pentru muzică și pentru Enescu.
- Seria Orchestrelor româneşti – concertele au în general loc la Sala Radio, sâmbăta și duminica.
Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara – mi-a atras atenția Șostakovici, dat fiind că nu apare foarte des în programul festivalului.
Ansamblul Musica Ricercata – programul are o selecție bogată de arii în două părți.
Orchestra Filarmonicii George Enescu – programul constă în Ciobanu Simfonia a II-a… dinspre Enescu, Say Concertul pentru pian și orchestră Water și Sibelius Simfonia nr. 2 în re major op. 43.
- Seria Concertelor pentru familii şi copii – are loc la Teatrul Odeon, însă, biletele sunt deja epuizate pentru toate reprezentațiile.
Chiar dacă nu ești pasionat de muzica clasică sau ai impresia că nu vei înțelege un astfel de spectacol, cred că merită să dai o șansă unui concert. Muzica este pentru toată lumea. Nu ține cont de pregătirea noastră academică, ci de suflet, de cât de deschis suntem fiecare să primim. Nu întâmplător, motto-ul acestei ediții este Generozitate prin muzică.