În perioada 20 – 23 iulie 2023 a avut loc a doua ediție a Festivalului Cultural Arab organizată de Centrul Cultural Arab din Sibiu. Festivalul s-a dovedit a fi o experiență complexă care a inclusi activități diverse.
În primele două zile au avut loc discuții deschise la Biblioteca Județeană Astra. S-a vorbit despre problemele pe care imigranții/refugiații le-au întâmpinat în procesul de integrare socio-culturală în societatea din România, despre condiția femeii în lumea arabă și despre contribuția arabilor la cultura universală.
În a doua zi de festival am avut plăcerea să merg la vizionarea scurtmetrajului „Și ea de ce nu?” regizat de Mariam Awad. Pe această cale o felicit din nou pe regizoare pentru curajul de a aborda un subiect delicat pentru anumite state (alegerea de a purta hijab). Le mulțumesc organizatorilor pentru că m-au invitat să iau cuvântul după vizionare și publicului pentru atenție. După vizionarea de film a fost prezentată instalația Untitled. Aceasta este o colaborare între artistul Ionuț Andrei Marta și matematicianul Igor Ivanisienko, ambii participanți în cadrul proiectului CoLaboratory 3.0. Rezidente Artistice Digitale inițiat de Goethe Institut București.
La Muzeul Brukenthal a fost expus vernisajul artistei Aya Alhaj, „Spiritualitatea feminină”. Tematica creațiilor sale are în vedere lumile Orientului Mijlociu și drepturile femeilor. Personal mi s-a părut mai mult de atât. Fiecare simbol și fiecare culoare a picturii are o semnificație profundă. Expoziția este disponibilă publicului până pe 6 august 2023.
Pe parcursul celor patru zile, la Pasajul Scărilor, Flow a fost gazda târgului arăbesc. Aici am cunoscut-o pe artista henna, Noma, artista henna din Siria. Ea face parte și din proiectul muzical Battements de l’Orient, alături de alți artiști. M-am bucurat să văd că era o lista de programări la Noma era plină și oamenii au îmbrățișat arta corporală orientală.
În cadrul atelierului de caligrafie arabă l-am cunoscut pe dl Samer Bahaeddin, profesor de limba arabă – pentru cine este doritor să învețe această limbă minunată. Este o plăcere să discuți cu dânsul despre limba română, dialectele limbii arabe și araba literară.
Sâmbătă seara, Mohammad Hadi Mogoei (tar și voce) și Mohamad Zatari (oud) ne-au încântat, pe rând, cu muzică iraniană și siriană. Pe parcursul zilei și după concertul lor, atmosfera a fost întreținută de muzică arăbească pe vinil. Festivalul s-a încheiat duminică la Filarmonica de Stat Sibiu, unde au concertat Battements de l’Orient.
Felicit Centrul Cultural Arab din Sibiu pentru acest eveniment plăcut, complex și educațional și mă bucur că festivalul este cofinanțat prin Agenda Culturală a Municipiului Sibiu. O felicit pe Fawzia pentru inițiativa acestui festival și pentru echipa pe care și-a format-o pentru ca activitățile să decurgă cât mai bine și atât invitații, cât și participanții să se simtă parte dintr-o comunitate frumoasă.