“Prețul aurului” sau spectacolul vindecării

A face performanță în sport de la o vârstă fragedă pleacă, uneori, de la dorințele părinților. Acea dorință de a reuși prin munca copilului, prin efortul copilului, prin copilăria dispărută a copilului. 

Spectacolul-mărturie al lui Eugen Jebeleanu este un spectacol atipic, precum toate spectacolele lui. Dacă până acum plecam de la acestea tristă, revoltată, neputincioasă, de data aceasta am plecat cu lacrimi în ochi și cu o dorință de a-i oferi o îmbrățișare acelui copil din spectacol (o singură dată am mai simțit asta la un spectacol afrimian). Confesiunea lui Eugen Jebeleanu este fluentă, acompaniată de cei doi dansatori (Laura Grigore și Ștefan Grigore). Accentuează forța și implicarea necesare în dans. Fiecare tip de dans transmite ceva, fie că e vals lent, momentul în care copilul renaște descoperind dansul, fie că e paso doble, unde forța eșecului îl izbește psihic.

Fără a detalia aceste momente deosebite, spectacolul devine și unul participativ facilitat de cei trei, urmat de un moment interactiv.

Foto: Oana Monica Nae
Foto: Oana Monica Nae

“Prețul aurului” este un spectacol vindecător, intim, emoționant. Eugen Jebeleanu este vulnerabil în timp ce noi suntem martori la vindecarea relației cu tatăl său. Pentru că nu, nu este un spectacol doar despre dans. Este și despre familie, relații, descoperire și autodescoperire, sentimente, necesitatea iubirii și transformarea bruscă a copilului în adult.

Am văzut acest spectacol-mărturie în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, dar cu siguranță o să-l revăd. “Prețul aurului” la Centrul Replika în București.

Text și regie: Eugen Jebeleanu
Cu: Eugen Jebeleanu, Laura și Ștefan Grigore
Scenografie: Velica Panduru
Colaborator artistic: Yann Verburgh
Consultant dramaturgie: Mihaela Michailov
Coregrafie: Laura și Ștefan Grigore
Asistent regie: Ugo Léonard
Video design: Elena Găgeanu
Asistentă scenografie: Sabina Reus
Light design: Eugen Jebeleanu, Radu Apostol
Echipa tehnică: Alex Gorghe, Luiza Mihăilescu
Echipa de producție: Gabi Albu, Viorel Cojanu
Coproducție: Centrul de Teatru Educațional Replika și Compagnie des Ogres
Producător delegat: Théâtre Ouvert

Leave a Reply

Your email address will not be published.